sobota, 21. maj 2011

Vsi ustvarjamo (v) računalništvo v oblaku

To je trditev. Naj jo utemeljim.

Namesto da bi kupil program za izdelavo spletnih strani za pisanje in objavo tega članka uporabljam storitev bloga. In celo brezplačna je. Ker pa poleg teksta želim objaviti še različne multimedijske vsebine, kot so video ali fotografije imam na voljo spet nekaj brezplačnih načinov.

Video enostavno lahko prenesem iz druge storitve v oblaku in sicer iz YouTube. Ta mi je posebej pri srcu:


Ali pa fotografije iz oblačne storitve Flickr. Všeč mi je naš slogan ob lansiranju outsourcing storitev par let nazaj:

večerna zabava, koktejli z Avtento

Pravzaprav mi storitev Flickr omogoča samodejno nalaganje fotografij, katere kategorije označim in tako  lahko dopolnjujem svoj blog.

Če mi kvaliteta fotografije ni všeč, lahko spet z oblačno storitvijo Phixr fotografijo korigiram in jo nato uporabim.

S ponovno brezplačno storitvijo Last.fm lahko spremljam, kaj poslušajo bralci mojega bloga ali pa ostali spremljajo, kaj jaz poslušam.

Moji bralci se lahko na nove objave naročite. Spet obstaja več načinov. Od spremljanja do prejemanja v RSS načinu, kjer vas celo opomni o novi objavi. Spet oblaki! Zanimivo je, da za pisanje tega bloga nisem kupil nobene programske opreme. Vse preko spletnega vmesnika. Ne uporabljam takorekoč nikakšno procesorsko moč, hrambene kapacitete. Vse brezplačno.

In to je programiranje. No ja, ne čisto programiranje neposredno ampak ustvarjanje vsebine in nekateri s tem celo služijo. Legalno. Z reklamnimi sporočili na blogerskih straneh npr. Sam pa uporabljam spet brezplačno analitično orodje za spremljanje aktivnosti na mojih straneh. Brezplačno.

Na desni strani bloga so naložene vsebine, ki sem jih pripravil s pomočjo brezplačne storitve Issuu in omogoča enostavno branje pdf dokumentov. Vsaka o omenjenih storitev je za nekaj specializirana. Blogger za pisanje in objavljanje blogov, YouTube za video vsebine, Flickr za fotografije, Issuu za objavljanje, Google Analitics kot analitično orodje in še bi lahko naštevali.

Seveda je tovrstno delo v obalku in soustvarjanje računalništva v oblaku še v začetni fazi. Ampak predstavljajte si, ko bodo storitve še močnejše in bomo na podoben način kot lego kocke sestavljali baze, aplikacije v naš IT sistem. Poglejte primer Yahoo-ja.

Se strinjate?

Povzeto po The Big Switch Nicholas Carr-a.

2 komentarja:

 1. Ne, pa se ne :-) Seveda se sliši lepo, zdaj pa poglejmo drugo plat.
  1. Ponudniki teh storitev vejo točno kaj in kdaj in od kje delaš, kdo ti sledi, bla bla. Ker je večina teh ponudnikov iz ZDA to pomeni, da imajo razno razne njihove tajne službe dostop do vse te šare.
  2. Odvisen postaneš od ponudnika. Le-ta se lahko iz ljubega miru odloči, da ti samoiniciativno ukine račun (primer Amazon proti Wikileaks)
  3. Za dostop do svojih podatkov si odvisen od interneta (ISP, etc.)
  4. Da je storitev v oblaku ne pomeni praktično nič s stališča varnosti podatkov (spet Amazon).
  5. Pojma nimaš kje so podatki in kaj se z njimi dogaja.
  6. Pravni problemi (kje podatki potujejo, kje se nahajajo).
  In še in še.
  7. Če se te stvari razširijo bo to nekaj najboljšega za vlade, ki bodo lahko tako vse nadzirale. 1984?

  OdgovoriIzbriši
 2. Me veseli ta analitičen komentar,; kar običajen povprečen uporabnik spregleda seveda - LOL

  OdgovoriIzbriši