torek, 26. april 2011

The Big Switch

Je naslov knjige Nicholas Carr-a. Avtorja Does IT Matter? Trdi, da bomo doživeli enak razvoj v računalništvu kot pred več kot sto leti pri elektriki.

Še pred letom 1900 so tovarne, ki so videle prednosti v električnih strojih, imele svoje lastne generatorje elektrike. Enosmerni tok gospoda Edisona. In čisto logičen je bil razvoj, ko ga gledamo z distance. Še celo podobne izzive so imeli s človeško delovno silo, ki so jo nadomestili s stroji.

Z inovacijo parne turbine Charles Parsona in izmeničnega toka Nikole Tesla se je lahko razmišljalo o tem, da bi proizvajali elektriko za več porabnikov na enem mestu in z ekonomijo obsega dosegali nižje cene. Gospodu Edisonu to seveda ni bilo všeč in je izvajal prave marketinške kampanije proti poslovnim prijemom Samuela Insulla, ki je verjel v izmenični tok in elektrarne za več odjemalcev.

Kar me impresionira je inovativnost, ki nam je danes kar primanjkuje. Ne samo nove tehnologije, temveč tudi novi poslovni modeli. Tudi sam verjamem, da gre računalništvo v podobni smeri kot oskrba z elektriko. Saj smo konec koncev že vsi uporabniki vsaj ene izmed storitev, ki ni vezana na naš lasten računalnik ampak na npr. banko (spletno bančništvo), ponudnika storitev e-pošte ... Pa ni toliko težava v ponudnikih storitev računalništva ampak bolj v smelih načrtih odjemalcev, ki so preveč konzervativni in ne izkoristijo potenciala ekonomije v obsegu za storitve, ki niso ključne. Ponudniki IT storitev pa si moramo zato izmišljati nove marketinške prijeme in skovanke kot je računalništvo v oblaku, dasiravno je vse to že videno ne samo na drugih področjih, kot je električna energija temveč tudi v že v branži IT.

Ni komentarjev:

Objavite komentar