četrtek, 30. junij 2011

Dostopnost podatkov v oblaku

V bistvu je delni odgovor na komentar prispevka Vsi ustvarjamo računalništvo (v) oblaku.

Odgovorim naj z nedavno objavljenim prispevkom Microsoft admits Patriot Act can access EU-based cloud data na ZDNetu, kjer opisujejo eno izmed storitev in kako je ali ni poskrbljeno za to, kje se nahajajo podatki.

Ravno iz takšnih razlogov menim, da bomo regionalni, lokalni ponudniki oblačnih storitev imeli svojo prisotnejšo vlogo, saj bomo lažje in hitreje izpolnili zahtevam regionalne oz. lokalne zakonodaje. Primer je ravno storitev siHramba.eu, ki je akreditirana hramba elektronskih dokumentov skladna s slovensko zakonodajo. Ne glede na naše članstvo v Evropsku uniji zakonodaje še niso harmonizirane in zato moramo spoštovati lokalno zakonodajo.

Seveda vse storitve ne zapadejo v stroge zakonske okvirje. Recimo hramba osebnih podatkov pa je že lahko podvržena strogim pravilom, ki jo zagotovo lažje zagotavlja lokalni ponudnik oblaka.

Je pa res, da s tem oblak še ne doseže svojega poslanstva, kjer naj ne bi bilo pomembno, kje se lokacije IT nahajajo. Ampak, a oblak nad Zgornjo Kungoto vpliva na vreme v Portorožu? Je lokalen, a ne?

Ni komentarjev:

Objavite komentar