četrtek, 10. november 2011

Vsak naj dela tisto ...

... kar dela najboljše!

Sem šel v kino. In na poti zagledam bencinski servis z Mercatorjevim znakom. Tam je bil prej bencinski servis podjetja En Plus. In malce pobrskam po spletu. Družbi Mercator in En Plus sta podpisali dogovor o strateški povezavi, s katero bo Mercator po izpolnitvi pogojev postal lastnik 100-odstotnega poslovnega deleža družbe En Plus. Družba En Plus z mrežo avtomatskih samopostrežnih bencinskih servisov opravlja dejavnost trgovine z naftnimi derivati. Strateška povezava po mnenju Mercatorja pomeni nadaljnji razvoj dopolnilnih trgovskih storitev za potrošnike, kar je Mercator opredelil tudi v svojem srednjeročnem gospodarskem načrtu.

"Trendi v svetu namreč kažejo, da trgovci na drobno z izdelki za vsakdanjo rabo svoje blagovne znamke širijo na področja dodatnih storitev, kot so finančne in zavarovalniške storitve, pravne storitve, mobilne storitve, energetika, telekomunikacije, turizem in podobno," so zapisali v Mercatorju. Mercatorju bo strateška povezava omogočila širitev ponudbe dopolnilnih trgovskih storitev s prodajo naftnih derivatov, pomeni pa tudi možnost širitve poslovne mreže bencinskih servisov na obstoječe lokacije večjih Mercatorjevih trgovskih centrov v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji.

Sem poslušal radio. In objavijo, da so prejšnji petek ponovno oropali poštno enoto. Ponovno. To se preprosto dogaja prepogosto. Banke morajo spoštovati stroge predpise o tem, kaj vse morajo zagotavljati za varovanje premoženja in uslužbencev. Za Pošto pa veljajo drugačna pravila. Dasiravno opravljajo poleg (vsaj zame) osnovne dejavnosti manipuliranja s pošto še vse ostalo. Prodajajo od obeskov, nagrobnih sveč, očal, magnetkov, nalepk  ... svežega kruha (še) nisem opazil.  Ni čudno, da se najde vsake toliko časa nadobudnež, ki poskusi srečo z ropom ali kaj podobnega.

Sem šel dotočit bencin. Sem bil z njim bolj na koncu in včeraj zvečer zavijem na Petrol. Bencinski servis, kjer prodajajo (tudi) bencin. Natočim, se sprehodim po poslovalnici mimo ponudbe pijače, prigrizkov, opreme za avtomobile, telefonskih aparatov, kavomatov in celo pekarnice. Na njih že imamo sveže pečen kruh in ostale pekarske izdelke. Kupite lahko vstopnice, vzdignete fotografije, ki ste jih naročili preko spleta, plačate položnice ter preizkusite srečno s srečkami Loterije Slovenije! Poleg tega, pa lahko oddate in prejemate celo poštne pakete in pošto.

"S 15. oktobrom 2008 so na bencinskih servisih Petrola zaživele nove storitve »Pošte na Petrolu«; Petrol paketu se je pridružilo Petrol pismo (navadno in priporočeno), razširili pa so tudi dosedanjo mrežo bencinskih servisov, ki poštne storitve nudijo – odslej jih je širom po Sloveniji namreč kar 47. »Pošta na Petrolu« omogoča hitro, enostavno in priročno oddajo paketnih in pisemskih pošiljk ter prevzem paketnih pošiljk kataloške in spletne prodaje. Ključna prednost poštnih storitev na bencinskih servisih je za uporabnike poštnih storitev oddaja oziroma prevzem pošiljk »na poti«, tudi izven delovnega časa pošt. Širitev dostopnosti in nabora poštnih storitev na bencinskih servisih pomeni logičen korak v razvoju še tesnejšega sodelovanja Petrola in Pošte Slovenije, ki tako strankam Petrola kot Pošte Slovenije nudi zanesljiv in udoben način opravljanja poštnih storitev."

Gospa, kateri sem plačeval gorivo me je nevsiljivo nagovorila in ponudila sveže mleko za 0,62 €. Nekaj takšnega. Res sem bil presenečen. Nad tem, da mi je poleg bencina ponudila še sveže mleko.

Meni osebno je grozen občutek na poštni poslovalnici ob vsej bižuteriji. Tudi na Petrolu me zmede ponudba za sveže mleko. Bencin v Mercatorju se mi menda šteje v pike ali kako? Ali res organizacije mislijo, da s širitvijo ponudbe rešijo upad prihodkov? Še vedno menim, da se dobri ukvarjajo izključno s svojo osnovno dejavnostjo. Lahko jih je več, vendar se ne smejo mešati med sabo. Vsaj ne preveč.

Torej po bencin v Mercator, po sveče na Pošto in po pošto na Petrol. Pravzaprav ne vem več, kam moram po kaj.

Meni to ni všeč. Vsak naj dela to, kar dela najboljše!

Ni komentarjev:

Objavite komentar