petek, 29. oktober 2010

Zunanje izvajanje vs. sistemska integracija

Še nekaj let nazaj sem bil prepričan, da sistemska integracija in zunanje izvajanje ne gresta skupaj. Pa sem se motil. Pravzaprav se nisem. No ja, samo odvisno od perspektive. Kot vedno.

Res se izvajanje storitev IKT razlikuje od izvedbe projektov. Ampak to je le stvar organiziranosti dela. In nič več. Kot serijska proizvodnja in obrtništvo. Kar pa se mi zdi bistveno je to, da potrebuješ sistemsko integracijo pri prehodu na zunanje izvajanje, pri spremembah IKT okolja med upravljanjem in ob morebitnem izstopu iz parnerstva. Tako sta ti dve področji zelo kompatibilni. Če pogledamo globalne "outsourcerje", ponujajo vedno kombinacijo obojega. Vsaj marketinško. In prav je tako.

Naše izkušnje so, da je potrebna le dobra komunikacija med izvajalecm in stranko, saj se pri zunanjem upravljanju IKT vedno pojavijo nove poslovne potrebe, ki jih je potrebno informacijsko podpreti. Pri tem stranka ravna enako kot pri ostalih projektih. Priodobi več ponudb, kjer je zunanji izvajalec upravljanja lahko le eden od enakih. Seveda mora biti tehnična ustreznost potrjena s strani upravljalca, sam izbor izvajalca projekta pa j na strani stranke. S tem ne vežemo partnerje na enega upravljalca za vse sisteme, za katere morda celo ni kompetenten.

Kakorkoli, sistemska integracija in zunanje izvajanje je dobra kombinacija, le potrebno je postaviti ločene poslovne cilje za obe dejavnosti in ločeno meriti uspešnost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar