nedelja, 19. september 2010

Lego kocke

Proizvajalec lego kock je na evropskem sodišču izgubil pravdo. Po novem lahko kocke, ki so po videzu podobne lego kockam, proizvaja kdor koli. Podjetja lahko zaščitijo logotipe, besede, dizajn in obliko embalaže, ne morejo pa zaščititi oblike samega izdelka, če je ta nujna, da se lahko izdelek uporablja v praksi, je presodilo evropsko sodišče.

Moj sin se še pri enajstih zelo rad igra s kockami. Ob gledanju igre me je prešinilo, da je prednost tovrstne igrače ravno to, da lahko končni izdelek prilagodi trenutnemu navdihu, potrebi in uporabi le tiste dele, ki jih v določenem trenutku potrebuje.

Ampak kar želim izpostaviti je naslednje. Veliko ponudnikov IKT storitev, gostovanja ponuja storitve, ki so takšne kot so. Stranka ne more pričakovati veliko prilagoditev.  Ravno prilagodljiv model, ki ga v našem podjetju nudimo se mi zdi bistvena prednost. Kot lego kocke.

Svea iz Zagorja. Danes žal pod vodo. Vsi ponudniki IKT storitev zunanjega izvajanja bi podjetjem ponudila storitev DRC (ang. Disaster Recovery Center). Menim, da ni veliko podjetij, ki ima IKT storitve na takšnem nivoju, da DRC sploh lahko postavi. Bolj pomembno se mi zdi prenos posameznih IKT storitev v varen prostor, ki zagotavlja sam po sebi delovanje 24/7. Kot lego kocke. Podjetje kot je danes Svea ima proizvodnjo, ki bo vsaj nekaj časa stala. Za takšno podjetje se mi zdi najpomembnejše nemoteno poslovanje. Za to pa je potreben IKT sistem. V primeru, da bi poslovni sistem, e-pošta in ostale storitve delovale v takšnem varnem okolju, lahko podjetje upravlja s poslovnimi transakcijami, prodajo, terjatvami, naročili seveda ob spremenjenih dobavnih rokih. Žal je danes trg neizprosen in si podjetja ne morejo več privoščiti krajše odsotnosti s trga. Če je omogočeno vsaj poslovanje brez trenutne proizvodnje, lahko podjetje deluje naprej.

Prednost slovenskih ponudnikov IKT storitev zunanjega izvajanja se mi zdi ravno v tej "lego" prilagodljivosti. Globalni ponudniki že zaradi ekonomije obsega si tega ne morejo privoščiti in jim ni niti potrebno.

Tako bomo še vedno zagovarjali našo lego ponudbo za izgradnjo trdnega IKT sistema, lego gradu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar