ponedeljek, 11. april 2011

Sistemska integracija. Zunanje izvajanje. Računalništvo v oblaku. Izobraževanje. To smo mi! Avtenta.si (oglasno sporočilo priloge P&D časnika Delo, 11.4.2011)

Razvoj računalništva v oblakih je hiter, saj globalni ponudniki IT storitev želijo vezati uporabnike na svoje tehnologije. Razumljivo. Aplikacije v oblaku so sicer lahko globalno dosegljive, a težava nastane, kako zagotavljati dostopnost. Aplikacije v oblaku že danes delujejo brez izpada, saj je relativno enostavno postaviti sisteme na takšen način. Kaj pa je s povezljivostjo? In mobilnostjo? Kakšna je potem vloga regionalnih ponudnikov?

Avtenta.si razume računalništvo v oblaku kot najem infrastrukture in programske opreme, pasovne širine oziroma povezljivosti pod dogovorjenimi storitvenimi pogoji. Ponujene morajo biti z znano razpoložljivostjo in varnostjo. Vse te komponente morajo omogočati dnevno prilagajanje potrebam uporabnikov. Del računalništva v oblaku sta tako celovit dogovor o nivoju storitve,skalabilnost in plačilo storitve po porabi. Obvladovanje povezljivosti zagotovimo znotraj Skupine Telekom Slovenije, kot ponudnika fiksne in mobilne povezljivosti, kar je ključna prednost pred ostalimi ponudniki računalništva v oblaku.

Stranke že nekaj časa ne dvomijo o varnosti podatkov. Večje tveganje vidijo v stabilnosti ponudnika in zmožnost nudenja celovitega dogovora nivoja storitve tudi na segmentu povezljivosti. Seveda je odločitev za zunanje izvajanje še vedno težka, saj je na trgu kar nekaj cenejših storitev, ki so tudi bolj tvegane in ne ponujajo celovitega dogovora. Zato je na strani ponudnikov, da tovrstna tveganja čim bolj nepristransko skupaj s strankami ocenimo in ustrezno ovrednotimo. Tako velik del aktivnosti posvečamo internemu izobraževanju in izobraževanju strank.

Globalni ponudniki storitev v oblaku težijo k temu, da so storitve čim bolj univerzalne, brez možnosti večjih sprememb. S tem dosegajo ekonomijo obsega. Zato imamo regionalni ponudniki računalništva v oblaku prednost ravno v prilagodljivosti storitev na obstoječe sisteme pri strankah. Pri tem so izrednega pomena znanja sistemske integracije in storitve, ki jih lahko integriramo.

Pri prenosu celotnega IKT sistema strank v zunanje izvajanje, je sistemska integracija v kombinaciji s storitvami v oblaku izrednega pomena. S tem pri uporabnikih ohranimo tiste sisteme, ki zadovoljujejo poslovne potrebe in jih dopolnjujemo s storitvami računalništva v oblaku. S tem pridobita stranka in zunanji izvajalec. Stranka lahko kadarkoli brez večjih težav zamenja ponudnika posamezne storitve v oblaku, zunanji izvajalec pa si poenostavi upravljanje in je lahko zato bolj konkurenčen.

Avtenta.si zagotavlja IKT storitve po vaši meri. Pri tem pa je ključno medsebojno zaupanje in partnersko sodelovanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar